top of page

Psychologie barev pro marketing

Aktualizováno: 7. 3.

Možná jste někdy slyšeli jaký efekt která barva má na lidskou psychiku, nebo přemýšleli proč značky používají barvy které používají. Stejně jako se říká, že je důležitý první dojem při seznamování s lidmi, podobně to bývá při prvním setkáním se značkou. Tam obvykle hrají barvy velkou roli. V tomto článku se na to podíváme a ujasníme co která barva představuje a jaké pocity vyvolává.



ČERVENÁ BARVA

červené jablko, symbolika červené barvy

Červenou si každý spojí s láskou, vášní, nebezpečím, krví a výprodejovými cedulemi. Schovává se za ní ale mnohem víc. Psychologové zjistili, že si ji častěji vybírají energetičtí a cílevědomí lidé. Červená je barvou životní síly, aktivity a radosti z činnosti. Sálá z ní teplo, stejně jako z plamenu ohně. Zároveň ale symbolizuje i boj, válku, výstrahu. Odmítání červené barvy může znamenat pasivitu, nedostatek sil a únavu. Nemá vliv jen na naši psychiku ale i tělo. Červená barva může zvýšit náš krevní tlak a zvýšit chuť k jídlu, proto není divu, že ji používají často značky spojené s gastronomií (společně se žlutou barvou, která má stejný efekt). 



oranžový pomeranč, symbolika oranžové barvy

ORANŽOVÁ BARVA

Oranžovou barvu známe z těch nejkrásnějších západů slunce a pomerančových džusů. Vyvolává v nás pocit tepla. Bývá spojována s dobrodružstvím, úrodou, bohatstvím a radostným očekáváním, ale také hektickým rozčarováním. Nachází se mezi červenou a žlutou a i z toho vyplývá, že je vášnivá a povzbudivá jako červená a energická jako žlutá. Je to posvátná barva Hinduismu a Buddhismu. Zároveň je to barva, která upoutá pozornost, proto z ní bývají výstražné vesty nebo odrazky. Zároveň bývá oranžová spojována s levnějšími cenami, jelikož ji využívá Aliexpress či Amazon.



ŽLUTÁ BARVA

žlutá květina slunečnice, symbolika žluté barvy

Žlutá barva, barva Slunce, plamene, banánů a slunečnic. Žlutá je barva plná optimismu a zábavy. Probouzí v nás silné emoce. Je to nejjasnější barva spektra, proto ji vždy rozpoznáme jako první, když ji někde vidíme. Lidé nosící žlutou na nás působí vřele a energicky. Milují ji lidé plní nadějí a očekávání, je to barva změny, která se vždy dere dopředu. Žlutá bývá také spojována se slevami a cenovou dostupností. 



zelená rostlina na zeleném pozadí, symbolika zelené barvy

ZELENÁ BARVA

Zelená je barva přírody a ekologie. Je to barva přátelská a energetická, která působí přirozeně, ale někdy až jedovatě. Lidé, kteří mají rádi zelenou chtějí pečovat o druhé, ale chtějí je i kontrolovat a ovládat. Odmítají ji lidé, kteří jsou originální, vnitřně nejistí i přehnaně uplatí. Zelená barva by měla potlačovat nervozitu. Bývá spojována i s penězi, proto ji kromě značek zaměřujících se na zdraví využívají i značky z oblasti bankovnictví.


modrý papoušek, symbolika modré barvy

MODRÁ BARVA

Barva nebe, vody a textových dokumentů. Modrá je barva tradic, moudrosti a klidu. V oblibě ji podle psychologů mají lidé citliví, s bohatým vnitřním životem, kteří nemají rádi změny. Je to barva studená, může navozovat pocit chladu, pokud se na ni budeme dívat dostatečně dlouho, může se nám i snížit tělesná teplota a zpomalit krevní oběh. Modrá se také pojí s pocitem bezpečí. Dříve to byla nejdražší barva, proto existuje spojení modrá krev a je tak spojována s bohatstvím a lepším společenským postavením. 



fialové květiny, symbolika fialové barvy

FIALOVÁ BARVA

Fialová je barvou levandule a Milky. Schovává se za ní ale mnohem víc. Bývá spojována s kreativitou, odvahou, magií a kouzly. Je to také barva královská, která ukazuje dominanci a vysoké sociální postavení. Vzniká spojením červené (teplé barvy) a modré (studené barvy), proto se doporučuje často lidem, kteří potřebují najít rovnováhu a balanc. 



růžové růže, symbolika růžové barvy

RŮŽOVÁ BARVA

Růžová bývá spojována s ženstvím a jemností. Symbolizuje lásku a oddanost. Vliv růžové barvy na naše tělo a mysl se proměňuje s odstíny. Pokud se růžový odstín blíží červené, zvyšuje nám srdeční tep a ambice. Pokud se blíží bílé, vytváří klidné prostředí a pohodu. Růžová může zároveň zvyšovat chuť na sladké. 




zlaté cihly, symbolika zlaté barvy

ZLATÁ BARVA

Zlatá barva bývá nejčastěji spojována se šperky a Vánoci. Jedná se o drahý kov, který symbolizuje luxus a prestiž. Je to barva vítězství a moudrosti. I proto nám dodává pocit bohatství, úspěchu a lesku. Je to barva nejmocnější, bývá spojována s nesmrtelností, dokonalostí a blahodárnými účinky na naše emoce a zdraví.



stříbrné balonky, symbolika stříbrné barvy

STŘÍBRNÁ BARVA

Stříbrná barva bývá spojována s druhým místem. Stále je to drahý kov, který používáme k výrobě šperků, oproti zlaté je to barva umírněnější a chladnější. Bývá spojována s moudrostí a rozvážností, což nám napovídají i tzv. stříbrné vlasy moudrosti. Stříbrná je barvou měsíce, podporuje intuici, meditaci a podporuje vnitřní stabilitu. 




bílé květiny, symbolika bílé barvy

BÍLÁ BARVA

Bílá barva je spojována s čistotou, nevinností a elegancí. Bílá v sobě skrývá všechny barvy, symbolizuje proto nejvyšší hodnoty. Často je spojována s novými začátky ale i koncem světa. Zatímco v některých zemích, stejně jako u nás bývá spojována s oslavami, především svatbou, v jiných zemích je barvou smutku. Bývá také spojována se znovuzrozením, převtělování duší a ochranou před zlem.



černá látka, symbolika černé barvy

ČERNÁ BARVA

Barva tmy, dominance, zármutku i síly. Často bývá spojována s koncem světa a zlem. Zároveň je to barva autority a moci. Je to zároveň barva jednoduchá, často používaná ať už na elektronice nebo oblečení. Podle psychologů je to barva vzdoru, která často upozorňuje na konflikt nebo problém. Je ale snadno čitelná, proto je to základní barva textu a často i obchodních log.



Hnědá zrnka kávy, symbolika hnědé barvy

HNĚDÁ BARVA

Barva stromů a zeminy. Je to barva domova a tradic, ukazuje naše kořeny. Bývá spojována s trpělivostí a rozumem. Lidé, kteří preferují tuto barvu, stojí nohama pevně na zemi a touží a chtějí pohodlí, ale i lidé vyčerpaní, kteří potřebují načerpat nové síly. Ve velkém množství může působit depresivně. Stejně jako podzim, který ukazuje své krásy ale zároveň je nejdepresivnějším ročním obdobím. 



Šedá obloha, symbolika šedé barvy

ŠEDÁ BARVA

Šedá barva bývá spojována s neutrálností a chudobou. Vybírají si ji lidé, kteří rádi přihlížejí, ale neúčastní se dění, nebo jsou příliš vyčerpaní a mají sklony k depresi. Jedná se o barvu opatrnosti a ochoty ke kompromisům. Bývá také používána jako barva očištění od negativních emocí a pocitů.




Nyní víte co která barva představuje. Pokud chcete zjistit jak můžete využít barvy v marketingu vaší značky, neváhejte a kontaktujte nás.

NÁŠ KONTAKT

Naše company s.r.o.

Název

+420 721 121 700

Telefon

Poběžovice u Holic 116, 534 01

Sídlo

196 31 162

IČO

C 51669 vedená u Krajského soudu v Hradci Králové

Spisová značka

Právní informace

Naše sítě

  • Facebook
  • LinkedIn

Kliknutím na tlačítko Odeslat souhlasíte se zásadami ochrany osobních údajů.

Vaše zpráva

Jak na to?

01

Kontaktujte nás

Vyplněním jednoduchého formuláře nám dejte vědět, kdo jste a proč nás poptáváte.

02

Ozveme se zpět

Jakmile dotaz dorazí, ozveme se zpět. Cílem bude si vše ujasnit a domluvit si schůzku.

03

Domluvíme si setkání

Potkáme se ideálně tváří v tvář, případně online. Řeknete nám své očekávání, poznáme se a uvidíme zda přeskočí jiskra.

04

Dostanete nabídku

Po úspěšném osobním setkání vám navrhneme řešení a předložíme nabídku.

05

Rozhodnete se

Teď je řada na vás. Zvážíte nabídku a pokud vám bude vyhovovat, s radostí se pustíme do práce.

bottom of page